IJzer

IJzer

Ijzer is een mineraal dat in 2 verschillende vormen voorkomt in eten. Heemijzer en als nonheemijzer. Ijzer is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, dat is nodig voor het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Heemijzer zit in dierlijke producten en non-heemijzer zit in plantaardige  producten.

Ijzer zit vooral in rund- en lamsvlees, volkorenbrood en in de groentes broccoli en sperziebonen. Mensen die snel ijzer te kort hebben zijn: tijdens de menstruatieperiode, zwangere vrouwen, jongeren onder de 22 jaar en vegetariërs en veganisten. Een ijzertekort is te herkennen aan vermoeidheid, bleke huid, rusteloze benen en snel buiten adem. Bij ijzertekort is het aan te raden om een dokter te raadplegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s